Saturday, 19 July 2008




bismillahirrahmanirrahim..

IMAM (Islamic Medical Association of Malaysia, or in Malay, Persatuan Perubatan Islam Malaysia), an official and registered association of Muslim doctors

PRESENTS





Attention to those flying overseas doing medicine, this msg is specially dedicated for you
:

- Would studying medicine be as simple as studying IB or A-Levels?

- Do I get to experience snow in Dublin?

- How many winter coats do I need to stuff into my luggage?

- Would halal food be easily available over there or do I need to eat vegetarian food all the time?

- People say that once you are in Europe, you can afford to travel all around it? Is that true? Don’t the countries far away from one to another?

- Would it be different, competing among international students than just among Malaysians? Is it that hard?

- How vulnerable am I to culture shock?

- What does the future prepare for me?

- …and so much more!


In this camp, you can have your chance to mix and mingle with the seniors who are already enriched with lifetime experiences and ‘eat more salts earlier’ (sounds familiar, huh?) For those who are worried about future medical prospects, we will enlighten you with inspiring talks from the Dean of Cyberjaya Medical University and many more doctors to come! We only offer limited places, so you won’t want to miss out! AN EARLY BIRD CATCHES THE WORM! Details for this programme are as follows:

Date: 8 and 9 August 2008
Venue: Astana Dugang Country Resort, Sg Marib, Bangi
Pick up point: From KL Sentral

Fee: RM50 (includes accommodation, food and transport for 2 days! That’s cheap, very!)

Hesitate no more! Contact … Hafeez- 013-3443106 or Nurul Iman 013-3260616 or mail to imampredeparture08@yahoo.com

Sunday, 13 July 2008

Saya Teringat Saat Itu...




DETIK HATI


7 hb Julai 2008, Isnin.

Divisyen 1:
yahoo messenger

farahin farahin: alhamdulilah
norshazwani othman: result farahin ok?
farahin farahin: emm result alhamdulilah sy dpt 41


(detik hati : syukur alhamdulilah...)
............................................................

norshazwani othman: Salam.
norshazwani othman: congrats!!
norshazwani othman: wah..dapat 45..tak bagitahu akak pun ya..
amilia: sorry..baru dapat tahu yesterday..thanks!


(detik hati: alhamdulillah..syukurnya saya)
..........................................................


norshazwani othman: mcm mana result?
redaxredox: alhamdulillah la
redaxredox: melepasi target
redaxredox: sy dpt 38+1
redaxredox: thanks sbb byk tlg n bg nasehat
norshazwani othman: alhamdullah
norshazwani othman: hebat2
norshazwani othman: syukur

(detik hati: segala puji bagi allah..syukur..)

................................................

Divisyen 2:
Yahoo mail

Hi kak wani.
Its me again Francis Felix remember? This year kmb kind of rocks since about five girls got themselves a 45 which includes Amilia. She sends her regards to you. I did not do so well in the exams but i did managed a 40..

(detik hati: hmm..did not do so well, tapi dapat 40..ermm..ye lah tu..macam-macam budak IB zaman sekarang ni..haish..)
........................................................

Divisyen 3:
Friendster

Subject: Salam Kak
Message:
Result dah keluar. Alhamdulillah, result sy ok. Tp Malay still pending lg. Thanx for d help, support and encouragement. Skrg ni jrg jumpe akak kat ym. Busy ke?? Nway, sy dh cube few times to access akak nye blog. Tp xley, rstricted. Sy kene ade blog dulu ke baru bley bukak blog akak??


(Detik hati: alhamdulilah..blog saya? haish..)



Beberapa hari lalu, result IB telah diumumkan. Tentu sekali waktu itu, adik-adik saya di Kolej Mara Banting tercinta mengalami sindrom "makan tak kenyang, mandi tak basah, tidur tak lena".
Biasalah..semua orang yang melalui detik-detik pengumuman keputusan peperiksaan akan diselubungi sindrom ini. Alhamdulilah segala puji-pujian bagi Allah, adik adik saya ini berjaya melalui ujian getir ini.
Namun, walau apa pun catatan takdir yang diputuskan oleh Allah, itulah yang terbaik buat insan bergelar hamba. Kadangkala, ia kelihatan buruk di mata kita, tetapi siapa tahu ia sebenarnya keputusan yang terbaik buat kita. Begitu juga sebaliknya.

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. "

(Surah Al-Baqarah:216)

.............................................................



SAYA MASIH INGAT


Sepanjang minggu itu, saya "diserang" oleh adik adik ini, terutamanya yang ingin bertanya tentang placement di United Kingdom. Terutama sekali yang mendapat keputusan cemerlang tetapi belum punya placement lagi.

Saya masih ingat..
Situasi ini benar-benar membawa saya ke detik yang lalu.
Ketika saya masih bergelar pelajar IB.
Ketika itu, rezeki saya untuk ke United Kingdom masih lagi menjadi tanda tanya.
Saya tidak seperti kebanyakan kawan-kawan saya yang lain. Awal-awal lagi sudah dikurniakan rezeki yang melimpah ruah.

Saya masih ingat..
Ada yang mendapat peluang menghadiri ke hampir semua interview universiti.
Ada yang mendapat 2 atau 3 conditional offers semenjak awal lagi.
Gembira sungguh mereka.
Tentu sahaja mereka bahagia.

Saya masih ingat...
Ketika itu, mengikut ketetapan Allah, saya hanya diberikan satu sahaja peluang menghadiri interview ke University of Sheffield.
Hanya satu.
Satu peluang inilah yang menjadi pengharapan saya.
Hanya satu.

Saya masih ingat...
Siang dan malam saya berusaha.
Bersengkang mata..
Tidak pernah mahu putus asa.
Walaupun ia selalu menggugat ketabahan dan kesabaran.
Menyebut perkataan "putus asa" sahaja, saya tidak mahu.
"Cikgu memang pantang kalau ada pelajar cikgu putus asa," kata-kata cikgu matematik kesayangan saya terngiang-ngiang di telinga.

Saya masih ingat...
Seawal 3 pagi, ditemani kesejukan pagi, saya melangkah keluar daripada bilik E111.
Membasahkan anggota dengan jirusan air pagi ibarat membiarkan kedinginan menggigit kasar hingga ke tulang hitam.
Namun, uniknya manusia ciptaan Allah ini, jika tekad sudah ditanam, bahang atau dingin tidak lagi menjadi halangan.

Saya masih ingat....
Ketika hampir kesemua kawan-kawan saya mengggenggam conditional offers daripada university masing-masing,
Saya masih tidak mendapat jawapan pasti daripada University of Sheffield..
Mereka masih berdolak dalik dalam membuat keputusan.
Mungkin sukar bagi mereka membuat keputusan mudah untuk pelajar "average" seperti saya.

Saya masih ingat..
Setiap hari dan setiap pagi saya berulang alik ke bilik guru.
Tentu sekali menghadap muka guru-guru yang tak pernah jemu mengajar saya.
Saya memang tidak sehebat kawan-kawan saya.

Saya masih ingat..
Di kelas saya, ada ramai kawan-kawan yang pandai..
Ada Zira, ada Hijaz, Bob, Zalyha, Ummi..
Mereka memang pandai.
Selalu ajar saya.

Saya masih ingat...
Saya jumpa Puan Surinam..
Saya cakap, "Cikgu, saya takutlah nak exam..saya tak pandai macam Zira, Hijaz, Zalyha..Placement pun tak tentu lagi.."
Puan Surinam pandang saya..
Dia pandang ke dalam mata-mata saya dalam-dalam..
Dia cakap..
"Wani, cikgu tak kisah kalau pelajar cikgu tak pandai..cikgu tak marah kalau pelajar cikgu tak dapat tujuh..(gred terbaik untuk setiap subjek IB), tapi cikgu akan cukup berpuas hati kalau pelajar cikgu rajin berusaha dan tidak putus asa. Cikgu tak kisah pun kalau pelajar cikgu tak pandai,".
Saya terdiam.
Saya cuba menentang pandangan matanya yang redup..
Tapi saya tak sanggup..
Lalu saya tunduk..
Sambil jari jemari saya menguis-nguis kertas latihan handout matematik...

.........................................................................

MAK, KAKAK DAPAT PERGI UK!!


Tamat majlis graduasi Pelajar International Baccalaureate 2005/2007, saya dan keluarga pulang ke rumah kawan ibu saya di Putrajaya.
Kami menumpang di rumahnya sehari sebelum majlis graduasi kerana jarak rumah kami di Johor yang agak jauh.
Agak mustahil untuk kami sampai ke majlis graduasi seawal pagi jika bertolak dari Johor pada hari yang sama.

Entah mengapa hari itu, saya terdetik untuk log in ke dalam akaun email yahoo saya.

1 new message.
From: University of Sheffield, United Kingdom

Hati saya mula berdegup kencang.

Saya diterima kah atau ditolak?

Ketika itu, saya memang pasrah.
Semenjak keputusan IB diumukan, saya tidak lekat berada di rumah.
Kerap ke Selangor dan Kuala Lumpur ..
Sekejap-sekejap pergi interview untuk Ireland..
Sekejap-sekejap dipanggil interview untuk Australia..
Sekejap-sekejap pergi menguruskan hal-hal Ielts
Disebabkan saya belum menerima apa-apa tawaran rasmi sebelum peperiksaan, saya dikira sebagai pelajar yang tiada placement.
Jadi, dengan result yang sederhana, 38 points , banyaklah tawaran selepas result yang datang..alhamdulilah

Namun, di dasar hati, entah mengapa UK masih berlegar-legar..
Walaupun tahu harapan sebenarnya agak tipis
Tetapi doa dan harapan masih ada..

Bismillahirrahmanirahim..

Saya klik membuka emel tersebut.

Dear Miss Othman,
I am pleased to inform you that, based on the results that you have provided, we would like to make you an offer of a place to study Medicine here at Sheffield to start in 2007.......

Alhamdulilah....saya tidak meneruskan pembacaan emel itu hingga ke akhirnya.
Saya lantas mendapatkan ibu saya lalu merangkul tubuh yang banyak berjasa itu.

"Mak, kakak dapat belajar kat UK!!, ungkap saya bersyukur lalu mengucup wajah tua ibu saya yang sudah "meriah" dihiasi garisan halus.

Itulah panggilan saya oleh diri saya sendiri di rumah.
Saya membahasakan diri saya sebagai "kakak".
Namun, anehnya, tiada sesiapa di rumah memanggil saya kakak, termasuk adik-adik saya.
Semuanya memanggil saya "wani".
Ia bermula apabila saya diberitahu oleh ibu saya bahawa saya akan mendapat adik baru.
Ibu saya menyuruh saya berkelakuan baik dan bermula hari itu, ibu saya akan memanggil saya dengan panggilan "kakak".
Saya hanya menganggukkan kepala.
Dan bermula hari itu, saya membahasakan diri saya sebagai "kakak".
Namun, tiada sesiapa daripada keluarga saya memanggil saya "kakak".
Termasuk ibu saya yang mula-mula beria-ria mahu memanggil saya kakak.
Pelik betul..


Itu cerita 16 tahun yang lepas.
Ketika saya masih kecil.
Kini, pejam celik..
Saya dah dewasa rupanya.
Sedang belajar jauh di bumi orang..
Jauh daripada ibu dan ayah..
tetapi masih jauh lagi perjalanan yang ingin dituju..

Segala puji-pujian bagi Allah..
...............................................................................

SAYA RINDU BETUL!!

Semasa setahun bergelar senior di Kolej MARA Banting, saya melalui waktu-waktu yang sungguh bermakna.
Saya suka betul jadi senior.
Hmm..kenapa ya?

Sebab saya rasa saya sedang menjaga adik-adik yang ramai.
Kemudian, ditambah pula dengan kehadiran teman sebaya, saya rasa saya ada mereka semua sama-sama menjaga adik-adik ini.
Ketika itu, ada Ezzathy, Nazirah, Iman, Rusna, Aisyah, Mai dan ramai lagi..
Kami selalu cerita tentang adik-adik..




Tiba-tiba saya teringat papan putih di surau blok E.
Papan putih itu lah tempat kami menulis nama-nama giliran tazkirah, qiyam, tadarus setiap minggu.
Kadang kala, ada juga tangan yang nakal melukis gambar-gambar di sebelah nama pentazkirah..
Gurauan antara kakak dan adik..
Memang manis..

Sekali lagi saya teringat..
ketika itu, kami pelajar senior sedang melatih adik-adik memberi tazkirah selepas solat maghrib.
Salah seorang adik favourite kami, nana..(akak harap, nana tak kisah akak tulis kisah nana ni)
Saya sudah lupa tajuk tazkirahnya..
Tapi percayalah, ramai yang ternanti-nanti gilirannya untuk memberi tazkirah..
Penuh ekspressi dan gaya yang tersendiri..

Antara kata-kata pembukaan tazkirahnya yang saya ingat..

"Semalam Nana pergi rombongan Taska Sayangku ke Zoo Negara. Nana nampak gajah..dengan belalai yang besar..nampak zirafah..nana kagum betul tengok leher zirafah tu panjang..," bersemangat betul adik kami ni bertazkirah sambil dengan gaya tangan dan muka sekali.

Saya cuba mengaitkan cerita Zoo itu dengan isi tazkirahnya..berkerut juga dahi saya memikirkan motif tazkirah..Saya memandang beberapa rakan yang lain, ada juga "sekapal" dengan saya. Pelik betul tazkirah Nana ni..

Akhirnya, saya membuka mulut bertanya, "Nana, apakah kaitan tazkirah Nana ini dengan Zoo?"

"Oh..Nana nak terangkan betapa indahnya dan takjubnya ciptaan Allah yang menjadikan haiwan dalam Zoo tu.."jawabnya selamba.

"Ohhh..ye ke.." tetiba ramai pula yang menyahut menandakan mereka juga pun sebenarnya baru faham..

Haih..Nana..nana..begitulah gelagat adik-adik kami yang baru belajar menyampaikan tazkirah ketika itu.
Tapi itu setahun yang lalu..
Mungkin ketika ini, mereka lebih hebat daripada kami..siapa tahu?

Hampir setahun saya berada di Sheffield ini, saya tiada junior.
Kadangkala, saya rindu akan junior saya.=)

Dahulu, selang beberapa minggu, sama ada ketika sesi tazkirah atau pun usrah, saya dan sahabat-sahabat seperjuangan akan membuat sesi "motivasi" kepada adik-adik mahupun teman-teman yang bakal melalui peperiksaan.
Saya suka menghasilkan video.
Tetapi bukanlah video canggih kerana saya tidak punya kepakaran untuk membuat video secanggih teman-teman ISAC studio saya.
Dengan berbekalkan minat saya terhadap seni, saya cuba hasilkan sesuatu video untuk teman seperjuangan dan adik-adik.
Sekadar yang mampu sahaja.
Sekadar mengingatkan bahawa kehidupan adalah satu perjuangan.
Supaya kita terus tabah dan tidak mudah menyerah kalah.


Kepada adik-adik yang bakal menjejakkan kaki ke menara gading, akak ucapkan bi taufiq wannajah..semoga Allah bersama-sama kalian.


Tiba-tiba saya teringat lagi kepada sesuatu..
Antara koleksi video motivasi sekadar mampu yang pernah saya hasilkan.
Tiadaklah sehebat mana..
Tetapi cukup bermakna bagi saya.



TAJUK: Segenggam Tabah
WAKTU TAYANGAN: Usrah Umum Pelajar First Year 2006
Tempat: LT 1 dan LT 2
OBJEKTIF: Motivasi untuk menghadapi peperiksaan semester pertama

video




TAJUK: Tekad
WAKTU TAYANGAN: Usrah kelompok kelolaan saya/Tazkirah Blok E
TEMPAT: Bangunan Akademik/ Surau Blok E
OBJEKTIF: Motivasi menghadapi Peperiksaan IB bagi batch saya dan peperiksaan akhir penggal bagi Junior.



video