Monday, 18 February 2008

PEDULIKAH KITA??...PERJUANGAN ITU TETAP DITERUSKAN.....




SAUDARAKU.....

SESUNGGUHNYA...
KEHIDUPAN DI DUNIA INI BUKANLAH MILIK INSAN YANG ABADI....

KERANA.....
SETIAP HELAAN HAFAS....
SETIAP TITISAN DARAH YANG MENGALIR DI DALAM TUBUH LEMAH INI...
HANYALAH SEKADAR SATU PINJAMAN...
DAN SUATU HARI NANTI...
IA PASTI AKAN DIKEMBALIKAN...


SAUDARAKU...

SEGALANYA DI DUNIA INI BERSIFAT SEMENTARA CUMA...
MAKA...
ADAKAH PANTAS UNTUK KITA HIDUP....
HANYA DALAM DUNIA SENDIRI?
HANYA BERFIKIR UNTUK DIRI SENDIRI?

SEDANGKAN NUN DI SANA...
ADA SUARA YANG TERPEKIK DAN TERLOLONG..
MEMINTA BELAS IHSAN..

DI MANAKAH TANGAN YANG DIPINJAMKAN OLEH AL KHALIK ITU?
TANGAN YANG DICIPTAKAN UNTUK MEMBERI...
DI MANA??



SEPERTIMANA YANG DIJANJIKAN, KAMI MEWAKILI AKHAWAT SHEFFIELD DENGAN RASA RENDAH DIRI MELANCARKAN PROJEK AMAL PALESTIN FASA KEDUA. INSYAALAH, 100 PERATUS DARIPADA KEUNTUNGAN AKAN DISALURKAN KEPADA TABUNG PALESTIN KELAK.

ALHAMDULILLAH..KINI, KAMI TAMPIL LAGI DENGAN MENAWARKAN LEBIH BANYAK KOLEKSI PAKAIAN MUSLIMAH YANG CANTIK DAN MENUTUP AURAT.

KAMI MENAWARKAN TIGA PAKEJ TEMPAHAN:

PAKEJ A : BLOUSE MUSLIMAH

sila klik pada katalog untuk dapatkan imej yang lebih jelas

BUTIRAN PRODUK:

1. HARGA

GBP 12 SEUNIT
PENDAHULUAN SEBANYAK GBP 6 SEMASA TEMPAHAN


2. SAIZ


Ladies

Size

S

M

L

XL

XXL

XXXL

Chest/Body Width

38″

40″

42″

44″

46″

48″

Bottom/Body Width

43″

45″

48″

50″

53″

55″

Body Length

33.5′

34″

34.5″

35.5″

35.5″

35.5″

Shoulder

16″

17″

18″

19″

20″

20″

Sleeve Length

19″

19.5″

20″

21″

21.5″

21.5″

End of Sleeve Width

9.5″

10″

10.5″

11″

11″

11″




PAKEJ B : T SHIRT MUSLIMAH


sila klik pada katalog untuk dapatkan imej yang lebih jelas

BUTIRAN PRODUK:

1.HARGA:

GBP 10 SEUNIT
PENDAHULUAN GBP 5 SEMASA TEMPAHAN


2. DESIGN:

A) ISLAM TASLIM -PURPLE
B)GOOD GIRLS PRAY TO ALLAH- BIRU
C)ISLAM: FREEDOM AND PEACE-HIJAU
D) HIJAB REAL BEAUTY - HITAM PINK
E) MUSLIMAH IDENTITY- BIRU HITAM
F) MUSLIMAH IDENTITY 2- COKLAT CREAM
G)THE VEIL- PURPLE
H) HIJAB FOR PEACE- ORANGE MERAH

3.SAIZ:

M= 40
L=42
XL= 44
XXL= 46
XXXL= 48


PAKEJ C: T SHIRT MUSLIMIN



sila klik pada katalog untuk dapatkan imej yang lebih jelas


1. HARGA

GBP 7 SEUNIT
PENDAHULUAN GBP 4 SEMASA TEMPAHAN


2. DESIGN:

A) PALESTIN KEYS
B)ISLAM TASLIM
C) ME MUSLIM
D) HASAN AL BANNA
E) KEEP PALESTINE CLEAN
F)BACK TO THE QURAN
G)FREE AL QUDS
H) BAND OF IKHWAH


3. SAIZ

M= 40
L= 42
XL= 44
XXL= 46


JIKA JIWA DAN HATI YANG MENATAP BLOG INI TERPANGGIL UNTUK MEMBERI...TEMPAHAN AKAN DIBUKA:

i) 25 FEBRUARY 2008- 14 MAC 2008 (TEMPAHAN SECARA ONLINE MELALUI UKHTI AZIAN--rujuk maklumat di bawah)

ii) 1 MAC 2008- BOOTH SHEFFIELD GAMES 2008

iii) 2 MAC 2008 - BOOTH NASYEED EXTRAVAGANZA 2008


UNTUK TEMPAHAN, HUBUNGI : (bermula 25 february- 14 mac 08 sahaja)

NORAZIAN ( r_zyan87@yahoo.com.my)
no telefon: 07506147191


sekali lagi, saya suka untuk mengulang ungkapan yang sungguh berbekas di hati saya..

MEMBERI DAN BERKORBAN..
ADALAH MANIFESTASI CINTA DAN KASIH..
TANPA KASIH..
MEMBERI ITU PAHIT..
BERKORBAN ITU SATU PENYEKSAAN..


PEDULIKAH KITA?



Saturday, 16 February 2008

BENARLAH JANJI ALLAH..BERSAMA-SAMA KESULITAN ITU, PASTI ADA KEMUDAHAN.





BERPINAR-PINAR...KALI TERAKHIR IALAH KETIKA DI KOLEJ MARA BANTING


Jumaat, 8 Februari 2008.
Dalam perjalanan ke Madina Mosque, Manchester.
8.30 pagi.


Ya Allah.....kepala saya seakan-akan berputar, tidak mahu berhenti.
Pening sekali.
Panorama kehijauan yang terbentang di kanan dan kiri saya tidak langsung berjaya memberi suntikan ketenangan ke dalam jiwa saya.
Berbeza sekali keadaannya ketika saya mula-mula menatap pemandangan padang ragut yang luas ketika dalam perjalanan dari Manchester sekitar September tahun lalu.
Ketika itu, saya, Atikah dan Arome masing-masing terpegun melihat keindahan semula jadi bumi UK ini.
Sunyi sepi sahaja suasana kereta abi atau Abang Razlan, yang bertanggungjawab mengambil kami dari Manchester Airport. Terpukau barangkali melihat kehebatan ciptaan Al Khalik.
SUBHANALLAH..

Tetapi, entah kenapa hari ini, akal rasional saya lebih suka men "switch off" kan fungsinya daripada berfikir atau lebih tepat kalau saya istilahkan, mengelamun seperti biasa ketika dalam sesuatu perjalanan.
Kelopak mata saya terasa seperti sangat berat.
Seperti terasa mahu dipejamkan serapat-rapat.
Dan saya berasa sangat penat.
Atikah dan Kak Nik Mun begitu rancak berbual-bual di bahagian hadapan. Sedikitpun saya tidak berminat untuk mengambil tahu butiran percakapan mereka.

Berpinar-pinar....
Seingat saya, kali terakhir saya berasa begitu letih seperti ini ialah ketika sibuk menyiapkan kerja-kerja projek di Kolej MARA Banting.
Tidur 2 - 3 jam menjadi perkara biasa di kalangan pelajar ketika musim menghantar assignment di situ.
Tetapi, saya tidak gemar mengamalkan rutin begini. Badan saya tidak begitu kuat untuk bersengkang mata terlalu lama.

Cuma malam tadi, usrah dan mesyuarat Projek Palestin kami berakhir lewat sedikt.
Hampir jam 12 am, barulah akhawat seusrah pulang.
Dan ketika itu, tanpa membuang masa, saya terus menghadap NURUL IMAN, lap top kesayangan saya.
Manakan tidak, video Palestin untuk tatapan akhawat ketika TAMRIN NISA di Manchester belum disiapkan lagi.
Bukan saya sengaja untuk menyiapkannya ketika last minute, tetapi setelah Kak Nik Mun meminta kami menyediakan persembahan untuk wakil Sheffield, idea ini tiba-tiba muncul di benak fikiran saya apabila tiada seorang pun menyuarakan keinginan untuk melibatkan diri dalam persembahan.

Atikah, awal-awal lagi sudah menyerahkan tugas ini kepada saya. Dia sibuk barangkali.

"Wani, berusaha!", begitulah saya memberi semangat kepada diri sendiri.
Jam sudah menunjukkan 1.30 pagi.
Mengantuknya, hanya Allah sahaja yang tahu. Mata saya tidak sekuat orang lain, yang mampu stay up hingga 3-4 pagi.

Memang manusia lemah.
Sepertimana saya yang lemah ini.
Entah mengapa, masih ada manusia yang begitu bongkak mengaku kehebatan diri sendiri sedangkan rasa mengantuk pun tidak dapat ditahan.
Berbeza dengan TUHAN SEKALIAN ALAM, TIDAK PERNAH TIDUR ATAU MENGANTUK SEDIKIT PUN..
SUBHANALLAH..

Dan akhirnya....saya yang lemah ini terlena..


4.30 pagi....Sabtu, 9 Februari 2008.

Alhamdulilah..saya terjaga.
"Video tak siap lagi!!" hati saya tersentak.
"Ya Allah ...Baju tak packing lagi!!" kali ini, kepala saya seolah-olah terhentak.
Bingung sebentar.

Setelah membersihkan diri dan jiwa, saya tergesa-gesa menyelesaikan segala kerja-kerja yang terbengkalai pada malam tadi.
Pukul 7.15, Kak Nik Mun akan mengambil kami untuk memulakan perjalanan ke Manchester.
"Ada beberapa jam lagi...," saya berbisik sendirian.

Saya memang tidak berbakat mana dalam bidang IT atau komputer.
Setakat ini, saya hanya mampu menggunakan Windows Movie Maker untuk membuat video. Saya tidak pernah belajar menggunakan aplikasi ini, saya hanya cuba-cuba sahaja ketika itu. Ketika saya mula berjinak-jinak menyampaikan presentation usrah umum di Kolej Mara Banting.
Saya masih ingat, video sulung saya bertajuk "Segenggam Tabah", yang dicipta khas dedikasi untuk sahabat-sahabat dan adik-adik junior KMB yang ketika itu sedang sibuk menghadapi musim peperiksaan.

Sebenarnya, banner blog HALAWATUL IMAN ini bukanlah hasil kerja tangan saya. Ia sebenarnya pemberian sahabat saya di ISAC STUDIO.
Mungkin apabila melihat betapa tidak berbakatnya saya dalam meng" alter" grafik, jadi sahabat saya ini mengirimkan banner ini melalui emel.

Untuk video Palestin kali ini, saya boleh kategorikannya sebagai video paling simple (atau sebenarnya dalam bahasa seharian, "paling cikai") yang pernah saya buat.
Masakan tidak, tidak banyak animation effect yang dapat saya masukkan.
Bukan saya sengaja, tetapi, betul-betul tidak sempat.
Atau sebenarnya, saya tidak mampu.
Tidak mampu untuk berlumba dengan masa.
Sebabnya...mudah..
Kerana saya lemah...
Kudrat saya tidak mampu untuk menandingi kepantasan masa yang berlalu.



YA ALLAH..SAYA MENGGIGIL ?

Sabtu, 9 Februari 2008
Madina Mosque, Manchester.
8.00 malam.

Malam itu, saya menggenggam mikrofon.
Di khalayak para akhawat.
Ada yang datang dari Cork, Galway, Dublin, Scotland, dan seluruh UK.

Lampu dimalapkan.
Saya menarik nafas dalam-dalam.
Saya merenung para akhawat.
Tiba-tiba saya dapat merasakan tangan saya menggigil.
Suara saya sedikit menggeletar.
Sudah lama saya tidak bercakap di khalayak ramai seperti ini.
Kali terakhir, di Kolej Mara Banting.
Audience saya bukan sebarangan orang.
Bukan sahaja terdiri daripada para pelajar, ada yang doktor pakar, engineer..

"bismillahirrahmanirahim....Wani, berusaha!!" , begitulah cara saya menguatkan semangat.

Akhirnya video yang "paling cikai" pernah saya buat, ditayangkan juga.



video






" JAZAKILLAH...."


AHAD, 10 FEBRUARI 2008
Madina Mosque, Manchester.
2 petang

"Wani, malam tadi, Wani buat kita nangis. Dah lama tak dengar Wani cakap macam tu kat depan," luah Iman ketika kami bersalam-salaman untuk mengucapkan selamat jalan.
Saya tersenyum.
Saya peluk sahabat saya ini erat-erat.

Secara jujurnya, saya memang tidak cukup bersedia untuk penyampaian malam tadi.
Suara saya sedikit bergetar ketika memulakan bicara.
Sebelum persembahan itu, saya sempat juga berfikir-fikir, butiran yang perlu sampaikan.
Tetapi, apabila berada di hadapan, lain pula yang keluar.
Untuk mengelakkan keadaan menjadi kucar kacir, saya berusaha menjadi sespontan yang boleh.
Alhamdulilah, segalanya lancar.

Saya bersyukur atas pertemuan ini.
Saya mengutip mutiara-mutiara ilmu.
Saya menyulam rantaian-rantaian ukhwah.

Kerana dalam pertemuan ini, saya bertemu dengan seseorang yang saya sendiri tidak tahu bagaimana untuk menggambarkan perasaan saya.

Kak Hajar Salleh..
Kakak kesayangan Nazirah di Dublin.
Pertama kali bertemunya...
Saya tidak perlu mengambil masa yang panjang untuk menumpahkan kasih saya kepadanya.
Saya suka apabila dia menuturkan ucapan " JAZAKILLAH" setiap kali bertemu sesama akhawat.
Inilah pertama kali saya mendengar ucapan ini dituturkan secara "live" dalam kehidupan kerana sebelum ini, orang hanya menaipnya di Yahoo Messenger apabila mahu menamatkan perbualan.
Tetapi tidak pernah pula mereka menuturkannya.
Sedikit demi sedikit saya cuba menggantikan ucapan "terima kasih" kepada ucapan "jazakillah".
Kerana jika saya mengucapkan "jazakillah", saya dapat mendoakan sahabat saya itu dengan penuh kasih sayang.
Inilah keindahan laras bahasa arab....(saya meminjam kata-kata seorang sahabat saya).

Dan malam tadi juga...
Penyampaian daripada akhawat CORK benar-benar menjentik hati saya.
Penyampaian pintar. Penuh dengan simbolik. Penuh dengan pengajaran.
Yang perlu dan wajib untuk saya renung dan fikirkan.
Insyaalah..





"GRAF" YANG MERUNDUM

Rabu, 13 Februari 2008
9 pagi.



Pagi itu,saya perhatikan " graf" saya. Graf yang baru berusia 2 minggu.
Tiba-tiba ia menjunam jatuh.
Kerisauan mula bertandang di hati.


Tidak mengapa, mungkin ada hikmah.
Ya, sebenarnya..memang ada hikmah.
Saya yakin, di hujung nanti, pasti akan ada hikmah.


Sebenarnya, saya ingin mengucapkan..."jazakillah Iman,"
Pagi itu, ada 4 missed calls daripada Iman.
Agaknya, dia risau setelah membaca offline message saya.
Maaf Iman..

Sebenarnya, saya terlalu ingin menyatakan sesuatu...
Sedikit demi sedikit, gadis ini telah berjaya mendaki tangga di hati saya.
Dan kini, dia berada di puncak.
Puncak hati saya.
Dia berdiri di sana seperti mana Nurul Ezzathy berdiri.
Berdiri dengan senyumannya yang paling indah.

Dahulu, ketika di Kolej Mara Banting, bilik kami hanya dipisahkan dengan beberpa bilik sahaja.
Namun, saya tidak pernah berperasaan begini.
Kini, kami dipisahkan dengan beberapa batu, antara Sheffield dan Leeds.
Namun, perasaan ini semakin subur saban hari.
Memang aneh.

JAZAKILLAHUKHAIRAN IMAN...




BENARLAH JANJI TUHAN...BERSAMA-SAMA KESUSAHAN ITU, PASTI ADA KEMUDAHAN.

Jumaat, 14 Februari 2008
12 tengah hari

Saya berjalan kaki seorang diri menaiki bukit ke Medical School.
Ada Lecture Formative Assessment Feedback.
Seperti biasa, setiap Jumaat, akan diadakan sesi khas untuk membincangkan soalan latihan formative mingguan.

Biasanya, kelas begini tidak popular di kalangan pelajar kerana tidak wajib hadir.

Tetapi, saya pernah disampaikan tentang kata-kata Kak Jihan...
Apabila terfikir hendak ponteng kelas...cuba fikir..kita belajar ni pakai duit rakyat..amanah rakyat..
BETUL KATA KAK JIHAN.
Setiap pence yang dibelanjakan merupakan titik peluh rakyat.

Sesampai di Medical School, saya mengambil nafas. Penat rasanya hari itu mendaki bukit. Mungkin suhu hari itu sangat sejuk.
Saya lihat, reception Medical School dikerumuni ramai orang.

"Eh, kenapa pula ni?", hati saya berdesis.

"What is going on?," saya menyapa seorang teman sekuliah saya.

" SSC presentation result," jawabnya pendek.

"It is out?" saya bertanya, terkejut.

Saya mengorak langkah demi langkah ke meja reception.
Saya menghulurkan ID saya, tanpa mengeluarkan sepatah pun kata-kata.
Kerani itu seolah-olah faham, lalu menyerahkan sehelai kertas kepada saya.

Saya tidak segera melihat keputusan yang tercatat.
Saya melipat kertas feedback itu kemas-kemas.
Saya menuju ke tempat yang kurang sesak..lalu membuka kembali lipatan kertas tersebut.

Saya meneliti perlahan-lahan, satu demi satu.
Kali ini, tidak seperti ketika menerima keputusan assignment SSC pertama beberapa minggu lalu.
Ketika itu,senyuman saya meleret hingga saya sampai ke rumah.

Mungkin kerana ketika itu, saya merasakan titik peluh saya terbayar dengan keputusan yang lepas.
Mungkin kerana ketika itu,saya berasa bangga?
Atau mungkinkah timbul rasa ujub?
ASTAGHFIRULLAHALAZIM..

Tetapi pada kali ini....
Ingatan saya terarah kepada sahabat yang telah banyak membantu saya menyiapkan tugasan ini.
Saya masih ingat ketika saya termangu-mangu untuk memahamkan kandungan jurnal dan artikel perubatan yang sungguh kompleks, sahabat saya ini tidak pernah kedekut meminjamkan masanya untuk menerangkan satu persatu perkara yang saya tidak faham.
Jenuh agaknya dia melayani kerenah saya yang memang susah untuk memahami sesuatu.

Sesungguhnya, saya tidak dapat membalas jasanya.
Bukan saya tidak mahu membalas...tetapi saya memang tidak mampu..
Sebabnya..mudah..
Kerana saya lemah..
Hanya Allah sahaja yang selayaknya membalas segala kebaikannya..


Sesampai di rumah, saya menatap kembali kertas feedback STUDENT SELECTED COMPONENT: DRUG PRESENTATION itu..



Student Registration Number: ************


Generic Graduate Skills: EXCELLENT
Comment : very good explanation into pathology and pharmacology of drug + disease in question


Attachment Specific Skills & Critical Analysis Specific Skills : EXCELLENT
Comment : excellent insight into the literature regarding this drug & determined ABPI confirmation


Presentation & Interpersonal Skills: EXCELLENT
Comment: good use of powerpoint, dealt with audience's questions very well, confident presentation skills


Overall competence: EXCELLENT


Mungkin, jika melihat grade, saya berjaya mengistiqamahkan grade yang sama seperti SSC Assignment : History of Medicine saya dahulu.
Tetapi perasaan kali ini tidak sama seperti dahulu.
Saya berasa lebih kerdil dan rendah diri.


Kerana saya sedar betapa dalam sesuatu kejayaan, terdapat banyak kudrat yang terlibat dan tenaga yang terlibat.

Terlalu banyak bantuan orang lain.

Terlalu banyak rahmat dan kasih sayang Allah yang tersisip.


Saya mengimbau episod hidup saya sepanjang minggu ini...
Daripada awal minggu sehinggalah ke hujung minggu..

BENARLAH JANJI TUHAN...
BERSAMA-SAMA KESUSAHAN ITU, PASTI ADA KEMUDAHAN...

ALLAHUAKBAR!!







Thursday, 14 February 2008

NASYEED EXTRAVAGANZA 2008



bismillahirrahmanirrahim...


Nasyeed Extravaganza 2008- Sheffield


RAIKAN BERSAMA



Wednesday, 6 February 2008

Monday, 4 February 2008

SETELAH SECARIK NIKMAT TELAH DIBAWA PERGI..



PUCUK DICITA ULAM MENDATANG....



Rabu, 23 Januari 2008...

Hari ini, saya begitu bersemangat.
Seawal Januari lagi, saya sudah berkira-kira apa agaknya aktiviti yang akan saya buat untuk mengisi masa cuti summer saya di Malaysia nanti.
Hampir 3 bulan.
Inilah masanya untuk saya membuat sesuatu.
Sesuatu yang boleh dimanfaatkan orang lain.

ALHAMDULILLAH..

Betullah kata orang...pucuk dicita, ulam pula yang mendatang.
Saya tidak mampu menggambarkan betapa gembiranya hati saya apabila saya diundang oleh sahabat lama saya di Kolej MARA Banting, saudara Azri Bohari untuk menjayakan KEM EXPLORASI MINDA 2008- BORNEO anjuran kerjasama ISAC STUDIO dan ILUVISLAM.
Kem motivasi berorientasikan nilai-nilai ISLAM untuk pelajar sekolah di bumi Sabah dan Sarawak.
Melihat senarai nama sahabat-sahabat yang bakal menyertai kem ini sudah cukup membuatkan saya berasa kerdil.
Melibatkan nama-nama yang hebat dari UK, Ireland, Czech, US dan ramai lagi.
Entah di mana kedudukan saya agaknya di kalangan mereka ini dalam usaha menyumbang untuk Islam.
Perlahan-lahan, saya menginsafi diri.

ALHAMDULILAH..SEGALA PUJI-PUJIAN KEPADA ILAH YANG AGUNG...

Hanya ALLAH sahaja yang tahu betapa saya mencintai program seperti ini.
Program yang mengizinkan saya dan sahabat-sahabat lain "MEMBERI" secara direct kepada adik-adik yang tidak pernah kami tahu asal usul mereka.

Kerana .....
Untuk "MEMBERI", kita tidak perlu memilih siapa mereka untuk "DIBERI".
Biarpun tidak pernah bersua,
Biarpun siapa ibu bapa mereka,

Selagi kita masih MAHU memberi dan berkorban..
Siapapun mereka ...itu tidak akan menjadi halangan..
Untuk kita terus menghulurkan tangan..

MEMBERI,BERKORBAN,KASIH SAYANG perlu seiring dan sejalan..
Saya pernah berkongsi ungkapan ini dengan seorang teman..

" MEMBERI DAN BERKORBAN, ADALAH MANIFESTASI CINTA DAN KASIH. TANPA KASIH, MEMBERI ITU PAHIT, BERKORBAN ITU SATU PENYEKSAAN".

Sehingga hari ini, ungkapan ini masih berbekas di hati saya.


Saya masih ingat lagi....Kira-kira setahun yang lalu....


Kolej MARA Banting...
RAMADHAN 1427 Hijrah



"Akak...ni lagu apa ni?..Tak pernah dengar pun..." rungut salah seorang anak buah saya sambil memuncungkan mulut. Tidak suka barangkali.

"Eh, tak pernah dengar ke? Lagu ni famous tau..Doa Perpisahan, kumpulan Brothers yang nyanyi..", saya menjawab sambil mata tertumpu di skrin lap top ACER Travel Mate saya ketika itu.

Waktu itu, jam sudah pun menunjukkan angka 1 pagi.

Setelah tamat meeting refleksi fasilitator KEM X-PLORASI RAMADHAN 2006, saya terkocoh-kocoh mendapatkan anak-anak buah saya ini yang ditempatkan di blok F.
Otak saya ketika itu ligat berputar memikirkan idea apa yang boleh saya cadangkan untuk membantu adik-adik ini membuat persembahan untuk keesokkan harinya.

Pada mulanya, jenuh juga saya ingin mengumpulkan adik-adik ini untuk berbincang.
Masing-masing dengan kepala sendiri.
Ada yang mahu duduk dalam geng sendiri...ada pula yang terlalu pendiam, tak kurangnya banyak pula betahnya.
Akhir sekali, saya sengaja "memancing" mereka dengan lap top ACCER TRAVEL MATE saya yang sudah agak usang itu untuk menarik minat mereka.

Suka benar mereka melihat lap top.
Sesekali, mereka berangan-angan seperti sedang menaip.
Kemudian, apabila ada rakan mereka yang cuba menyentuh papan penyentuh ( touch pad) untuk menggerakkan cursor, pasti ada suara di kalangan rakan mereka sendiri yang memarahi...

"weh..kau jangan main-mainlah dengan komputer kak wani tu..rosak karang, baru tahu.."

Berbagai-bagai ragam.
Mereka sebenarnya diundang untuk menyertai KEM X-PLORASI RAMADHAN anjuran GUIDANCE AND COUNSELING KMB . Hampir semua adik adik ini berada dalam lingkungan tingkatan 1 hingga 3 dan menuntut di salah sebuah sekolah di kawasan Banting ini. Program serampang dua mata ini dijayakan semata mata untuk menyuntik motivasi kepada adik adik ini serta membawa penghayatan bulan Ramadhan kepada mereka.

Saya masih ingat lagi.....

Ketika keputusan peperiksaan PMR 2006 diumukan..
Saya mendapat SMS istimewa daripada salah seorang daripada mereka..

Salam...Kak Wani, alhamdulillah..saya dapat 8 A!! Terima kasih kak..Tak sabar rasa nak masuk asrama penuh..Lepas ni, nak belajar sungguh-sungguh untuk SPM pula, nak masuk KMB...Saya nak belajar oversea macam akak..

Ada pula daripada mereka hanya mampu meraih beberapa A sahaja...

Entahlah..
Jauh di lubuk hati saya..
tidak mengapa jika tidak semua daripada mereka membolot 8 A dalam PMR..
tidak mengapa jika tidak dapat masuk ke MRSM..
tidak mengapa jika tidak dapat masuk SBP...

Kerana saya TAHU mereka semua telah berusaha..
Kerana saya TAHU mereka semua telah cuba yang terbaik..

Tiba-tiba sahaja, perkataan TAHU ini membuatkan saya berfikir..
Adakah dengan sekadar TAHU, sudah cukup menunjukkan kita mengambil berat tentang orang lain?
Adakah dengan sekadar TAHU, sudah memadai untuk kita berasa lega terhadap nasib saudara-saudara kita?

Sekadar meminjam kata-kata Sean Covey..

PEOPLE DON'T CARE HOW MUCH YOU KNOW....
UNTIL THEY KNOW HOW MUCH YOU CARE....



AHAD, 3 FEBRUARI 2008.


Pagi itu, cuaca sangat baik.
Baru semalam salji turun. Subhanallah..sangat cantik.
Saya sangat gembira.
Ketika saat saya menyelak langsir tingkap bilik pada jam 4 pagi, halaman rumah sudah memutih. Sekali lagi...subhanallah, sangat indah.
Jika hati saya juga seindah dan seputih salji, pasti sahaja tiada apa yang perlu saya gusarkan.
Ketika salji turun dan menyelaputi segenap Sheffield, langit masih lagi gelap.
Itu cerita semalam...
Hari Sabtu...2 Februari 2008....Ketika salji turun...

Dan hari ini..seperti yang saya katakan..cuaca sangat baik..
Matahari menyinar terik..
Walaupun sejuk, langit sangat cerah..
Juga indah..

Tetapi, entah mengapa hati saya diselaputi mendung.

Pagi itu, ada usrah bersama Kak Nik Mun.
Kali ini saya lebih banyak berdiam..tidak seperti biasa,
Sehinggalah ketika sahabat saya,Atikah menyampaikan tazkirah pendek. Di akhir tazkirah itu, dia menyelitkan poem daripada buku Chicken Soup for the Soul.
Tajuknya ..Smile...
Entah mengapa saya tidak dapat mengawal perasaan.
Benar-benar sayu..

Usai usrah, saya kembali menghadap Lap top Nurul Iman saya. Ingin membuat persediaan terakhir untuk SSC Drug Presentation saya pada keesokan hari.
Tiba-tiba, pintu bilik saya diketuk perlahan.
Dan perlahan-lahan, pintu dikuak.
Sahabat baik saya menjengahkan kepalanya. Kemudian menghadiahkan sekuntum senyuman yang paling manis buat saya.
Tidak semena-mena dia menghulurkan sesuatu yang berada di dalam beg plastik.

"Ambillah. Untuk awak," ungkapnya, pendek.
"Apa ni?" Saya bertanya.
"Tengoklah sendiri," sekali lagi, sekuntum senyuman menghiasi bibirnya.
Kemudian, dia berlalu pergi. Saya masih terpinga-pinga.

Perlahan-lahan, saya membuka bungkusan itu.

"Oh, kalendar?"



Saya meneliti kalendar itu. Terdapat lakaran kartun dua orang kanak-kanak. Kanak-kanak ini berdiri di dalam lingkaran hati.
Kemudian, di atasnya, terdapat tulisan.."FRIENDS LIVE IN YOUR HEART FOREVER"..

Saya menyelak helaian demi helaian..
Daripada helaian Januari hingga Disember.
Dan di setiap helaian, terdapat catatan daripada sahabat untuk sahabat.
Mata saya setia membacanya. Baris demi baris.
Sehinggalah mata saya berasa kabur, baru saya berhenti.

Atikah ini memang punya satu persamaan dengan seorang lagi sahabat saya di Leicester, Wan Maisarah.
Mereka tidak pandai menunjukkan perasaan. Tidak begitu ekspressif.
Tidak seperti Iman, yang sungguh mudah tersentuh.
Tidak juga seperti Ezzathy yang tidak pernah kekok untuk menghadiahkan kata-kata manis dan memujuk.

Saya masih ingat lagi, ketika setibanya saya dari Birmingham minggu lalu, saya mendapati di dalam beg saya, terdapat cenderahati kecil dari Turki dan sekeping nota.
Rupa-rupanya daripada Maisarah. Ketika membaca notanya, saya tersenyum sendiri sambil mengegeleng-gelengkan kepala.

Mai, Mai..masih tak berubah..Nak kasi hadiah pun..malu..

Tetapi inilah sahabat-sahabat saya.
Siapapun mereka, apapun perwatakan mereka, saya amat bangga dengan mereka.
Saya tidak kisah sekiranya mereka tidak pandai menzahirkan perasaan mereka...
Saya tidak ambil hati sekiranya mereka malu untuk mengatakan mereka sayangkan saya..

Kerana..
Kalaupun mereka tidak mengungkapkannya...
Hati saya sudah dapat merasai kehadirannya...

Tidak perlu kata-kata...jauh sekali hadiah yang mahal-mahal..
Saya sudah dapat merasai ketulusan hati mereka..

Saya kembali menyelak muka utama kalendar pemberian Atikah itu.
Baru saya perasan..
Di bahagian atas, sebelah kiri...
Ada pesanan ringkas yang disulami dengan satu perasaan yang sangat lembut..

Dear Wanie,
"Get Well Soon"

Love,
x Teaks x

Dan saat ini, perasaan saya betul-betul berombak.
Perlahan-lahan, saya meletakkan kalendar ini di atas birai katil. Agar setiap kali saya memasuki bilik, saya akan nampak hadiah pemberian sahabat saya ini terlebih dahulu.

Dan hari itu...
Awan mendung yang menyelaputi hati saya pada pagi itu perlahan-lahan berarak..
Dan berlalu pergi..


SETELAH SECARIK NIKMAT DIBAWA PERGI....

Tiba-tiba minggu lalu melakar satu sejarah dalam diari hidup saya.
Saya mendapat dua kawan baru. Atau lebih tepat jika saya gambarkan mereka, teman karib saya.
Kerana selepas ini, kami akan sentiasa bersama-sama.
Pada kebiasaannya, teman karib didefinisikan saling memerlukan antara satu sama lain.
Namun, lain pula halnya dengan saya.
Saya amat memerlukan mereka.
Tetapi, tidak pula bagi mereka. Mereka langsung tidak memerlukan saya.
Tetapi, kami harus menjadi kawan karib. Saya perlu bersama-sama dengan mereka.

Mungkin ini "hadiah" ALLAH untuk saya.
Atau...
Sebenarnya peringatan daripada ILAHI...
Agar saya terus memuhasabah diri,
Dan berterusan istiqamah dalam melampiaskan kesyukuran di dalam hati..
Walaupun kini, secarik NIKMAT itu telah jauh dibawa pergi.